Äpple och vaniljkrämspaj
Nu när äpplena börjar mogna överallt så måste man nästan passa på att göra nåt gott med dom, om någon vecka ska jag, tillsammans med min mamma och mormor göra äppelmos, men i helgen passade jag på att göra dessa ljuvliga pajer i portionsformar, blir mycket lyxigare då.
Receptet räcker till fyra minipajer
Deg
100 gram smör
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
1 ägg
Fyllning
4 äpplen
2 portioner kokbar marsán
Gör såhär
1: blanda alla ingredienser till degen i tex en matberedare, tills det blivit en smidig deg.
2: tryck ut degen ända upp på kanten i smorda portionsformar.
3: ställ in i kylen en stund medan du förbereder äpplen och vaniljkräm.
4: koka vaniljkrämen enligt anvisningar på paketet. Går givetvis att göra egen vaniljkräm också. Ställ åt sidan en stund.
5: skala, kärna ur och skiva äpplena tunt.
6: ta formarna ur kylen och lägg i äpplena jämnt i dessa, innan sista lagret äpplen strö över kanel, lägg på en fjärdedel av krämen du kokade i varje portionsform och till sist garnera med några äpplen till på toppen och lite kanel ovanpå.
7: In i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, 200grader.
Riktigt mumsiga!