Rulltårta

Har bakat en rulltårta med äppelmos i idag :) enkelt, gott och lyckat. Det behöver en bakmamma i köket ibland, nåt som är lätt och smidigt.


Vildsvinsrevben

Igår kväll så tillagade vi dessa godingar, och jag kan säga att det va bland det godaste jag har smakat.
Först kokade vi revbenen i en halvtimme, sen in i 200 grader grill mitt i ugnen med marinaden som vi hade penslat på, i cirka 25 min. Under dessa 25 min tog vi ut dom och penslade då och då.

Recept marinad
1 dl rapsolja
1/4 dl vitvinsvinäger
1/2 msk salt
1 msk tomatpuré
1 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
En skvätt vin
Svartpeppar
Vitpeppar

Rör ihop, jag vispade med latteskummaren haha alla sätt är bra utom de dåliga. ;)
Sen är den klar och redo för köttet.


God jul

God jul till alla er som läser min blogg! Hoppas ni får en fin dag med de ni älskar.
Jag har min fina tomtenisse, min familj och dessutom härligt röda julmakroner! :)


Julfin

Fick hjälp av min fina mamma att färga håret i helgen, riktigt skönt att fräscha upp sig lite :)

Dagarna flyter på här, idag har jag och Melwin varit i Skövde och fikat med Lina, mycket mysigt då jag inte har träffat henne på jättelänge.
Sen har vi även hunnit med att tvätta, baka makroner och ett besök hos svärmor. Fullt upp med andra ord.
Imorgon ska jag träffa Frida och åka ut till min förra häst en sväng :)


Vänskap

För tre år sen kom en person in i mitt liv, att han skulle komma att bli en av mina allra bästa vänner, det visste jag kanske inte då, men han trädde snabbt in i den rollen i mitt liv.
Han är den som lyssnat när jag varit ledsen, hjälpt mig igenom olika bekymmer, stora och små, han är den som verkligen brydde sig när jag var gravid, hörde av sig ofta, frågade hur jag mådde osv osv. Nu är han den som verkligen bryr sig om min lilla familj.
Han är en av de första som får reda på sånt jag vill dela med mig av. Haha tydligen kommer han till och med ihåg vilken brunn han var och spolade på jobbet när jag hasplade ur mig att jag var gravid.
Vi har många minnen och många fler ska det bli!

Igår var han här, med ett helt vildsvin som han skjutit, styckat, malt till köttfärs och kört hem till oss, i julklapp!!!
Om jag någon gång mer i mitt liv tvivlar och tycker att jag är ensam, påminn mig om denna enormt fina present!

Tack Daniel! :) du betyder massor!!!


Dörrkrans

Idag har jag knåpat ihop en dörrkrans för första gången i mitt liv, det var lite tidskrävande men så fint det blev på dörren :)


Flugsvampens kola

När jag var liten och gick på dagis, närmare bestämt flugsvampen, så fick jag lära mig att göra flugsvampens kola, vilken har följt med i min uppväxt ända sen dess. Roligt när det finns en historia bakom recepten.
Och att det dessutom är löjligt enkelt att göra, jättegott och bara tar max tio minuter så måste jag dela med mig av receptet.

Recept
100 gram margarin
1 dl sirap
3 msk kakao
2 dl socker

Gör såhär
1: mät upp alla ingredienser i en kastrull.
2: smält ihop allt, låt koka i cirka 5 min, eller tills kolan uppnåt 122 grader.
3: häll ut på en plåt täckt med bakplåtspapper.
4: låt svalna. Klipp i bitar och slå in i antingen bakplåtspapper eller folie.
5: eller så äter ni upp allt på en gång ;)


Alternativ julblomma

Idag har vi varit på julbord hos min mormor med min familj samt min morbror och moster. Den enda vi saknade var Eric, min bror.
Så mysigt att gosa med bebis, Estrid dissade mig konstant idag och sen att slänga käft med Uno är också roligt.
Lyckad och trevlig dag.

Med oss som gåbort-present hade vi en påse med hemmakokad kola inslagen i folie och i en cellofanpåse. :)


Gårdagen i bilder


Saffransbakning

Luciadagen till ära har jag bakat med den saffran jag hade kvar hemma, så det blev två saffransbutterkakor, lussekatter och saffransbullar med mandelmassa, har doftat underbart i mitt kök idag :)


Melwin och Selma

Bilden på täcket är från i morse med lucia på tv och den på skötbordet är från igår. Till saken hör att Selma egentligen inte är en gosig katt men när det gäller Melwin vill hon gärna vara nära :)


Saffranslax

Enklare än såhär kan det inte bli, tärna lax i kuber på 2x2 cm, hacka en lök och stek en liten stund. På med Arlas crème fraîche med smak av saffran/tomat, låt det hela bli varmt. Du kan även hälla på en burk kräftstjärtar som bara får bli varma. Servera med pasta, helst bandspaghetti. Tar kanske en kvart!


Pepparkakscupcakes

Då gör vi ett nytt försök då. Jag skrev ner hela receptet nyss till pepparkakscupcakesen jag bakade åt mamma i söndags, men texten var bara borta när jag skulle publicera inlägget. Typiskt.
Men det här var för bra för att inte dela med sig av :)

Recept
100 gram rumsvarmt smör
2,5 dl farinsocker
2 ägg
1,5 dl gräddfil
3 dl vetemjöl
1 msk malen kanel
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk malen ingefära
1 tsk bikarbonat

Frosting
200 gram cream cheese
2 dl florsocker
Skal från en halv citron
25 gram rumsvarmt smör

Gör såhär
1: vispa smör och farin poröst. Rör ner ett ägg i taget, blanda sedan i gräddfilen i smeten.
2: blanda mjöl med kryddorna i en annan bunke innan du blandar ner det i smeten.
3: fördela upp i muffinsformar ( blev 18 st hos mig.) och in i ugnen. 200 grader, 8-10 min.
4: vispa ihop frostingen medan muffinsarna är i ugnen.
5: låt muffinsarna svalna helt innan du breder eller spritsar på frostingen.
6: garnera med exempelvis lite puder av kanel! :)


Pepparkakshus

Hemmagjort pepparkakshus. Vilket megajobb måste jag säga. :)


Marsipanfigurkurs

Har varit med reumatikerföreningen (mamma är med i den) på kurs på lundstedts konditori i Mariestad och lärt mig att göra marsipanfigurer, jättekul och lärorikt! :) i och med att jag är självlärd annars så var det kul att få veta hur man "ska" göra :)


Lussebak!

Idag har vi haft lussebak här hemma jag och Melwin.
Och jag hittade ett helt underbart recept i boken "julens godsaker" av Mia Öhrn.

Recept
50 gram jäst
17 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
5dl mjölk
2 kuvert saffran à 1/2 gram
1,5 dl socker
100 gram rumsvarmt smör
250 gram kesella
1 ägg till pensling
Russin till dekor

Gör såhär.
1: smula ner jästen i en stor degbunke!
2: mät upp och blanda mjöl och salt
3: ljumma mjölken till fingervärme, har du ingen termometer så ta hellre lite kallare än 37 grader då det uppstår värme vid knådning av degen också så inte jästen dör.
4: stöt saffranet tillsammans med en sockerbit. (Jag brukar ha i cirka en msk sprit ex vodka också för att maximera saffransmaken. )
Häll över saffranblandningen i mjölken.
5: häll mjölken över jästen och rör ut den tills den är upplöst. Tillsätt resten av ingredienserna. Arbeta degen minst 5 min med maskin, 10 min för hand.
6: låt jäsa övertäckt i MINST 40 min.
7: forma till lussekatter och lägg med mellanrum på en plåt. En sats krävde 3 plåtar för mig och blev cirka 30 st.
Låt jäsa övertäckta i 30-40 min
8: pensla bullarna med uppvispat ägg och dekorera med russin. Grädda i mitten av ugnen i 225 grader i ca 6-7 min.

Nu doftar det saffran i hela huset och jag tänker ta mig en kopp kaffe. Hoppas ni har det bra i snön :)


Lära sig av sina misstag

Att jag aldrig lär mig, ska man ha datumljus ska man uppenbarligen ha ett smalt ljus och inte ett sånt som min röda ;) jag har eldat och eldat och eldat men ändå är det långt kvar! Haha.


Trött kille.

På väg hem från mormor och morfar, är det -15 så måste man vara ordentligt påpälsad :)


Stämningsfullt :)

Lagom till advent kom snön, urmysigt :)


RSS 2.0